Friday, October 21, 2011

Cosmeticele uzuale contin substante extrem de toxice

Toti aceia care sunt preocupati de sanatatea lor ar trebui sa stie ca substantele din cosmeticele pe care le folosim sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor si ale produselor de ingrijire corporala sunt toxice si au efecte dezastruoase asupra sanatatii noastre.
Absorbirea prin piele a toxinelor este mult mai periculoasa decat inghitirea lor
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un invelis viu, care respira si are o mare capacitate de absorbtie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafata ei. Daca acestea contin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar daca aceste produse contin substante chimice toxice, acestea au efecte adverse atat asupra pielii, cat si asupra organelor interne ale corpului nostru. In special efectele cumulative, care apar dupa multi ani de folosire a unui produs, transforma elementarele noastre obiceiuri de igiena intr-un stil de viata sinucigas care ne apropie de boala si de moarte.


Solventii din unele sapunuri, sampoane, geluri de dus distrug bariera protectoare a pielii, degreseaza puternic pielea si favorizeaza patrunderea substantelor toxice. Odata patrunse in piele, acestea ajung in microcapilarele sanguine, in vasele limfatice si apoi in fluxul sanguin, care le raspandeste peste tot: in creier, ficat, rinichi, muschi.
„Daca rujul ajunge in gura, enzimele din saliva si stomac reusesc sa-l descompuna. Insa daca substantele ajung in fluxul sanguin, acolo nu exista nici un fel de protectie”, a precizat Richard Bence, un biochimist care a studiat timp de trei ani substantele prezente in cosmetice. „Inca nu se stie ce efect au toate aceste substante chimice atunci cand sunt amestecate. Efectul ar putea fi mai puternic decat suma efectelor substantelor luate separat,” a indicat specialistul.
Ignoranta si nevoia de „a arata bine” duc la cresterea continua a consumului de produse de igiena si cosmetice
Produsele pentru igiena si frumusete nu sunt inca percepute ca avand legatura directa cu starea noastra de sanatate. Acestea sunt considerate drept produse pe care le folosim doar extern.
Nu realizam ca pielea este un organ la fel de expus la efectele negative ale toxinelor ca si sistemul digestiv. Incapacitatea noastra de a intelege adevarul si de a reactiona impulsioneaza cresterea industriei de cosmetice.
De aceea nu s-a cerut inca legiferarea unor avertismente care sa insoteasca produsele cosmetice si de ingrijire personala, asa cum, de exemplu, pachetele de tigari se vand cu avertismentul „Tutunul dauneaza grav sanatatii”. Rezultatul este cresterea continua si neintrerupta a profiturilor corporatiilor care fabrica produse cosmetice si de ingrijire personala.
Companiile producatoare de cosmetice ne fac sa credem ca au mare grija de pielea noastra si realizeaza teste riguroase inainte de a lansa produsul pe piata.
Femeile absorb anual 2-3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale
Rutina zilnica a femeilor implica folosirea demachiantului, a cremei de fata, a produselor de machiaj si a altor produse pentru igiena, multe dintre acestea continand componente toxice. Afectate nu sunt numai femeile, ci si barbatii, pentru ca si produsele destinate lor (crema sau spuma de ras, after-shave, sampon) au aceleasi ingrediente periculoase.

    Parabenii

Pe lista celor mai periculoase produse conduc detasat parabenii, conservanti utilizati in aproape toate produsele pentru piele si par, inclusiv sapun, sampon, deodorant si chiar lotiuni pentru bebelusi.
Parabenii sunt extrem de utili in stoparea dezvoltarii bacteriilor, dar specialistii au descoperit si ca mimeaza efectele estrogenului, hormonul sexual feminin, care, printre alte actiuni ale sale, poate contribui si la dezvoltarea tumorilor canceroase maligne.


Cancerul de san (cancerul mamar) este declansat de substantele chimice sau extracte din placenta aflate in cosmetice (cancerul se declanseaza chiar si dupa 20-30 de ani):
- parabeni 
- extracte din placenta
- bonzofenone (benzophemomes)


Verifica ingredientele din cosmetice la:
- EnviroCancer.Cornell.edu/research/endocrine


- www.CosmeticsDatabase.com


  Aluminiu si sarurile de aluminiu si zirconiu


Un efect similar, de favorizare a aparitiei tumorilor, are si aluminiul care intra in compozitia deodorantelor si antiperspirantelor. Sarurile de aluminiu si zirconiu din compozitia deodorantelor blocheaza glandele sudoripare si reduc pentru cateva ore cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii.
Totusi, din cauza aluminiului care se absoarbe prin piele, deodorantele si antiperspirantele care contin acest element pot contribui la aparitia tumorilor mamare.
 Laurilsulfatul de sodiu (SLS - Sodium Lauryl Sulfate, dar 
si SLES - Sodium LaurEth Sulfate)
Laurilsulfatul de sodiu (SLS), utilizat, datorita capacitatii sale de a produce spuma, la fabricarea sapunului, samponului, spumei de ras, pastei de dinti, a spumei de baie si in aproape orice solutie personala de curatare, este considerat responsabil pentru iritatiile pielii.
Aceasta substanta este un detergent puternic, agresiv, folosit la scara larga ca degresant pentru motoare!




    Plumbul


Plumbul este continut in mai mult de jumatate din rujuri, conform unui studiu realizat de Coalitia pentru Cosmetice Sigure din SUA:
O treimedin rujurile testate contin o concentratie de plumb care depaseste limita permisa de Administratia Americana de Alimentatie si Medicamente (FDA)
39% din rujurile testate nu au prezentat urme de plumb
Coalitia a confirmat faptul ca produsele unor firme mai putin scumpe, ca Revlon, nu prezinta urme de plumb in timp ce marci scumpe ca L’Oreal, Cover Girl, si Christian Dior au printre cele mai ridicate nivele.
„Plumbul se depoziteaza in corp de-a lungul timpului, iar rujurile care contin plumb, aplicate de cateva ori pe zi, in fiecare zi, pot duce la nivele periculoase de expunere. Cele mai recente studii arata ca nu exista un prag sigur al expunerii”, a declarat doctorul Mark Mitchell, presedintele Coalitiei pentru un Mediu Echitabil din Connecticut.
Plumbul este un cancerigen bine cunoscut care afecteaza sistemul hormonal. Este usor absorbit prin piele si se depoziteaza in oase. Mai poate provoca probleme comportamentale, de memorie si de limbaj, dar poate conduce si la o crestere a agresivitatii. Cei mai vulnerabili sunt copiii si femeile insarcinate.
Unele vopsele de par cu efect lent contin, de asemenea, plumb. Universitatea Xavier din Louisiana a facut cercetari pe aceasta tema si a descoperit ca unele marci de vopsea de par contin de 10 ori mai mult plumb decat cantitatea admisa in vopseaua pentru locuinte!
Oricine lucreaza cu vopsea de locuinte sau locuieste intr-o incapere proaspat vopsita stie ce reactii poate sa declanseze aceasta: dureri de cap, stranut si greata, pentru a numi doar cateva dintre ele.
Studiile stiintifice cu privire la legatura dintre folosirea vopselelor de par permanente si semi-permanente si cancer au aratat faptul ca prin pielea capului corpul absoarbe rapid substantele chimice continute in aceste produse pe durata in care vopseaua trebuie sa ramana pe pielea capului. De-a lungul anilor de folosire repetata se pot absorbi destule substante cancerigene pentru a declansa cancerul, la varste inaintate.




     Talcul


Talcul, un ingredient intalnit in produse pentru fata si corp, precum si presarat in cantitati mici pe produsele contraceptive cum ar fi prezervativele, este un cancerigen cunoscut.
Studii stiintifice l-au identificat ca fiind una dintre cauzele cancerului ovarian cand se foloseste in zona genitala, in primul rand pentru ca talcul, un compus anorganic de silicat de magneziu, poate irita celulele care acopera ovarele (Frederick R. Jelovsek, „Pudra perineala si tampoanele pot provoca afectiuni”). In plus, talcul se poate fixa in plamani, provocand probleme de respiratie si posibil cancer pulmonar.
Talcul este un produs mineral obtinut prin extragerea miniera a rocilor de talc, care apoi sunt procesate prin sfaramare, uscare si macinare pentru eliminarea altor reziduuri de minerale. Cu toate acestea, acest proces nu separa unele fibre minuscule care sunt foarte asemanatoare cu cele de azbest. Din aceasta cauza talcul este asociat cu azbestul ca potential cancerigen.
Oamenii de stiinta au analizat atent particulele de talc si au gasit multe asemanari cu azbestul. Atat de multe incat in 1973 FDA (Food and Drug Administration) a elaborat o reglementare care sa limiteze cantitatea de fibre asemanatoare cu azbestul din talcul cosmetic. Cu toate acestea nu s-a emis nici o hotarare, in prezent talcul cosmetic nefiind reglementat in nici un fel.

No comments:

Post a Comment